D vitamin képződése

A D-vitamin (főként természetes úton) napfény hatására szintetizálódik bőrünkben. A napsugárzás segítségével képződik szervezetünkben D-vitamin. Ezen kívül orvosság és táplálék formájában is pótolhatjuk a D-vitamin. Többek között a makréla, szardínia, csukamájolaj, lazac, tonhal valamint vitaminnal dúsított élelmiszerek.

A D-vitamin egy speciális, zsírban oldódó vitamin. Napfény hatására, pontosabban a UV-B (ultraibolya) sugárzás hatására a bőrben D-vitamin képződik.

A D-vitamin legfontosabb funkciója a vér kálcium és foszfor szintjének szabályozása. Elősegíti a csontok megfelelő képződését.

Mit tud a D-vitamin?

Mennyi az ajánlott mennyiség naponta? Az ajánlott D-vitamin mennyiség naponta 400 NE (nemzetközi egység), azonban a legújabb kutatások 1000 NE ajánlanak.

D vitamin túladagolás

A D-vitamin túladagolása súlyos vesekárosodást eredményez. Nyáron figyelembe kell venni azt is, hogy napsütés következtében eleve magasabb a D-vitamin szintünk. Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy a természetesen úton, napsütés hatására keletkező D-vitamin nem adagolható túl. Túladagolás csak egyéb készítményekkel, táplálékkiegészítőkkel lehetséges.

D vitamin hiány következményei

D-vitamin hiány a nem megfelelő táplálkozás, valamint a napsütés hiányának következménye lehet. Terhes nők esetében is fontos a megfelelő D-vitamin szint elérése, ugyanis amennyiben az anyatej nem tartalmaz elegendő D-vitamint, a szoptatott csecsemőkben vitaminhiány következtében angolkór alakulhat ki.

A jelenlegi rohanó világban nem töltünk elegendő időt a szabad levegőn, illetve az időjárási viszonyok sem feltétlenül teszik lehetővé (október-április között) a megfelelő D-vitamin szint elérését.

Az egyéb úton (táplálékkiegészítők) bevitt D-vitamin könnyen túladagolható, így annak súlyos következményei lehetnek.

D-vitamin hiány komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Ilyen például:

Azonban ne feledkezzünk meg a mértékletességről.
Ne egy nap vagy hét alatt töltsük fel D-vitamin háztartásunkat, mert a bőr égése során D-vitamin már nem képződik a szervezetben, illetve a bőr égésének káros hatásai lehetnek.
Ésszerű és mértékletes napozással elkerülhetjük a leégést, és a D-vitamin szintünket is megfelelő szintre hozhatjuk.

   
D vitamin mérés
D Vitamin szint mérés Budapesten

© Minden jog fenntartva! dvitamin.hu 2010.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!