A terhes nők negyede D-vitamin hiányos télen és tavasszal

Angliában az erre vonatkozó tanácsok mégis ellentmondásosak. A nők veszélyeztettebbek a férfiaknál, de a D-vitamin hiány akár az újszülött életét is veszélyezetheti.

Táplálékkal jutunk D-vitaminhoz, de szervezetünk is termel belőle, ha napsütés éri. Néhány etnikumhoz tartozó nő, főleg akiknek sötétebb a bőre, nagyobb veszélynek van kitéve, mert bőrük kevesebb nagyfényt nyel el. Azok is hiányállapottól szenvedhetnek, akik az északi területeken laknak, mert ott kevesebbet süt a nap.

Az angol táplálkozással foglalkozó szaklap, a British Journal of Nutrition szerint a D-vitamin szedése naponta javasolt a terhesség során. Egyes vezető szakértők mégis további eredményeket tartanak szükségesnek. Ellenben a National Institute of Health and Clinical Excellence (NICE) nem javasol D-vitamin szedést. Elégségesnek tartja, ha a terhes nők tudnak a megfelelő D-vitamin szint jelentőségéről. Terhesség és szoptatás alatt ez arra ösztönzi a nőket, hogy D-vitamint szedjenek.

Ha a terhes nők kevés D-vitamint juttatnak szervezetükbe, a többi táplálékkiegészítővel együtt plusz D-vitamint is szedni kell. Anglia az egyetlen olyan ország a vizsgált 31 országból, ahol nem javasolt kiegészítő D-vitamin szedése a termékeny korú nők számára. Nem javasolják azt a várandós kismamák számára sem, pedig a D-vitamin szedése jótékony hatású lenne Angliaszerte.

„Angliában elfogadhatatlanul magas a D-vitamin hiány terhes nők között" - mondja Dr. Elina Hypponen, a cikk társszerzője. A terhesség alatt rutinszerű D-vitamin pótlás csökkenteni fogja a hiányállapottal küzdő kismamák és a veszélyeztett csecsemők számát is. Korábban szinte mindenki kapott D-vitamint. Így ritkábban fordult elő hiányállapot, fiatalkori hipokalcémia ( alacsony kálciumszint vagy Williams szindróma) és angolkór ( gyenge, puha csontok).

A brit Szülész-Nőgyógyász Társaság csak a D-vitamin hiány szempontjából veszélyeztetett terheseknek javasol pótlást, ám egyre több az olyan eredmény, amely a D-vitamin pótlás jótékony hatásairól számol be az összlakosságban. Patrick O'Brien, a Társaság szóvivője szerint:”még több kutatás fog a közeljövőben ezzel foglalkozni. Megismerjük a pótlás hasznát, de a kockázatát is. Meg fogjuk határozni a pontos adagolást is.”

 

Forrás: www.webbeteg.hu

feltöltve: 2010-07-21 vissza
   
D vitamin mérés
D Vitamin szint mérés Budapesten

© Minden jog fenntartva! dvitamin.hu 2010.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!