Jobb a napozás, mint a D-vitamin-pótlás

Bár napjainkban terjed a nézet, hogy tartózkodjunk keveset a napon, szakemberek egy csoportja mégis a mértékletes napozás mellett teszi le a voksát. Az ebből nyert D-vitamin ugyanis számos előnyt jelent számunkra, hiánya viszont komoly egészségkárosodást okozhat.

A szervezetünkben fellépő esetleges D-vitamin-hiány, illetve -felhalmozódás elkerülésére szakemberek egy csoportja vitaminpótlás helyett a saját szervezetünk által, a napfény ultraibolya A és B sugarainak segítségével előállított D-vitamin meglétét tartja fontosnak. Kétségtelen, hogy így az egyensúly mellé egészséges külsőt is kapunk.

A szintetikus D-vitamin hátrányai

 Miért nem javasolják a „napsugárpártiak” a vitaminpótlást? Mert a szájon át szedhető D-vitaminok egyik fajtája, a D2-ként ismert ergokalciferol szintetikus eredetű, rosszabb minőségű, mint a napfényből nyerhető D3, és a szervezetben való hasznosulása előnytelenebb. Ezen okok miatt az ilyen készítmények szedése kockázatos. Egy tanulmány végkövetkeztetése egyenesen az, hogy a D2-t nem tanácsos táplálékkiegészítőként alkalmazni. És bár a zsírban oldódó D-vitamint túladagolása ritka, mégis előfordulhat. Ilyenkor viszont általános mérgezési tüneteket, étvágytalanságot, súlyosabb esetben csontritkulást vált ki, vesekárosodáshoz vezethet.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy rohanó életünkben nem oldhatjuk-e meg kényelmesebben és egyszerűbben napfényigényünket szoláriumban? Nos, bár a szoláriumok ugyanazt az UVA és UVB sugarat állítják elő, mint a nap, és ugyanolyan szép barnaságot eredményeznek, a szakemberek nagy része mégis a mértékletes napozást javasolja. Hiszen a napból nyert UVB sugarak működnek közre a testünkben lévő D-vitamin 80%-ának előállításában. Nélkülük a szervezet egész egyszerűen nem képes D-vitamint „gyártani”. Ezen kívül az UVA sugarak olyan barnaságot képeznek a bőrben, ami nemcsak szebb külsőt jelent, hanem ténylegesen óv is a leégéstől.

Kerüljük a napsütést?

Mostanában mást sem hallunk, mint, hogy kerülni kell a napsütést.

Függetlenül attól, hogy a Nap ultraibolya sugarainak milyen egészségügyi hasznuk van, az utóbbi időben sok ijesztő hír látott napvilágot. Egészségügyi szakemberektől a jó szándékú barátokig szinte mindenki azt hangoztatja, hogy kerülni kell a napozást, mert ráncosodást, a ténylegesnél idősebb külsőt eredményez, sőt növeli a rákos megbetegedés kockázatát.

Ez azonban csak akkor igaz, ha nem tartjuk be a fokozatosság elvét. Mint bármi másban, itt is a mértékletesség a kulcsszó. Ne feledjük: soha ne tegyük ki magunkat túlzott napsugárzásnak! A leégést meg egyenesen kerülni kell – mindenáron.

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a mértékletes napozásnak számos előnye van. Sőt, szakemberek szerint az ultraibolya sugaraknak a napozás mellőzése miatt fellépő hiánya káros hatással lehet a szervezetre.

Természetesen a megfelelő, illetve szükséges mennyiség egyénenként változhat (pl. bőrtípus szerint), ezért aki nem tudja magáról, hogy mennyit bír, az pár perccel kezdje a napozást, és fokozatosan növelje a kint tartózkodás idejét.

A D-vitamin egészségvédő hatásai

Ez a vitamin bizonyítottan elősegíti:

A D-vitamin és a téli levertség

Valószínűleg nem véletlen, hogy az emberek többsége kimerült, nyomott hangulatban van novembertől márciusig. A D-vitamin mennyisége télen a normálisnak a felére csökkenhet, emiatt az immunrendszer nem tud tökéletesen működni, vagyis az ember bizonyos betegségekre fogékonyabb lesz.

Összegezve: irány a szabad levegő, a napsütés – de csak mértékkel!

 

Forrás: www.aranyoldalak.hu

 

feltöltve: 2010-07-22 vissza
   
D vitamin mérés
D Vitamin szint mérés Budapesten

© Minden jog fenntartva! dvitamin.hu 2010.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!