Több D-vitamint az európai polgároknak!

Áder János EP képviselő védnöksége alatt "D-vitamin Élelmiszerpolitika Európában" címmel konferenciát tartottak tegnap az Európai Parlamentben, melynek keretében a téma kiváló szakértői, az orvos- és betegtársadalom képviselői az európai lakosság körében tapasztalt nagymértékű D-vitamin-hiány megelőzésének fontosságára hívták fel a döntéshozók figyelmét. 

A kiindulópontot az Európai Orvosok Állandó Bizottsága által 2009 végén elfogadott szakmai iránymutatás megdöbbentő felismerése jelentette, miszerint az európai lakosság legalább 50%-a D-vitamin hiányban szenved. A legújabb kutatási eredmények pedig azt sugallják, hogy a D-vitamin általánosan ismert, az egészséges csontozat és izomzat kialakításában, valamint a csontritkulás megelőzésében betöltött szerepe mellett, egy sor más súlyos betegséggel is kapcsolatba hozható. Ilyenek többek között a szív-és érrendszeri megbetegedések, az immunműködési problémák, a szklerózis multiplex, az I-es és II-es típusú cukorbetegség, a TBC és számos rákos megbetegedés, de legújabb tanulmányok az asztmát és az allergiát is összefüggésbe hozták a D-vitamin-hiánnyal.
 
Megnyitó beszédében Áder János a fenti sokkoló tényekre utalva kijelentette, hogy bármi, amiből az európai lakosság 50%-a hiányt szenved, olyan kérdés, amely nyilvánvaló egészségpolitikai prioritást jelent. Jogászként emlékeztetett arra is, hogy mind a társadalmi, mind az egészségügyi bajok terén a legfontosabb a megelőzés, ezért, ha sikerül megelőzni a D-vitamin-hiányt és vele együtt számos betegség kialakulását, egyúttal nagymértékben csökkenthetőek a társadalombiztosítás terhei is. Itt hivatkozott arra a nemzetközi, ún. Grant-tanulmányra, mely szerint 17 európai országban összesen 177 milliárd euróval csökkennének az egészségügyi kiadások, ha a lakosság megfelelő D-vitamin ellátásban részesülne. Ez tehát egy olyan ügy, amit az európai döntéshozók nem hagyhatnak figyelmen kívül.
 
A zsúfolásig megtelt teremben az egyik legnagyobb sikert arató előadást prof. dr. Szalay Ferenc, a SOTE 1. Számú Belgyógyászati Klinikájának orvosa tartotta, aki kiemelte, hogy a D-vitamin-hiányhoz kötődő megbetegedések aránya a statisztikák szerint a közép-kelet-európai régió országaiban nagyon magas. A D-vitamin-hiány legfőbb okai elsősorban az emberek táplálkozási szokásaiban és életmódjában keresendők, hiszen az már önmagában is árulkodó tény, hogy a magyar lakosság átlagosan évente ötödannyi halat fogyaszt, mint az európai átlag.
 
Az Európai Orvosok Állandó Bizottsága, a D Vitamin Workshop és a Public Advice International Foundation által szervezett szakmai rendezvényen beszédet mondott még, többek között, prof. Mark Eyskens volt belga miniszterelnök, dr. Werner Christie és dr. Gógl Árpád, volt norvég és magyar egészségügyi miniszterek, dr. Anja Weisgerber német és Jim Higgins ír EP képviselő, továbbá az európai betegszervezetek és az orvosi szakma jeles képviselői is.

 

Forrás: www.ader.fidesz-eu.hu

feltöltve: 2010-06-01 vissza
   
D vitamin mérés
D Vitamin szint mérés Budapesten

© Minden jog fenntartva! dvitamin.hu 2010.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!