A D-vitamin szint befolyásolja a Parkinson- és az Alzheimer-kór kockázatát

A D-vitamin magasabb vérszintje és a Parkinson-kór kisebb kockázata között találtak összefüggést közel három évtizeden át tartó követéses vizsgálatukban finn kutatók, akik eredményükről hétfőn számoltak be. Egy másik tanulmány az elégtelen D-vitamin ellátottság és a szellemi hanyatlás közötti kapcsolatra hívja fel a figyelmet.

 

A finnországi Helsinkiben működő Országos Egészségügyi és Jóléti Intézet munkatársai feltételezik, hogy a Parkinson-kórt "a folyamatosan elégtelen D-vitamin ellátottság okozhatja, amely a dopaminerg idegsejtek krónikus hiányához vezethet az agyban."

 

Az Archives of Neurology (Neurológiai szemle) című szakfolyóirat júliusi számában ismertetett finn tanulmányban 3173 Parkinson-kór nélkül élő, 50 és 79 év közötti férfit és nőt követtek nyomon 1978 és 2007 között. A követéses vizsgálat végére ötven embernél fejlődött ki a betegség.

 

Miután minden egyéb tényezőt - beleértve a fizikai aktivitást és testtömegindexet is - figyelembe vettek a kutatók, kiderült, hogy abban a csoportban, ahol a legmagasabb volt a vér D-vitamin szintje (felső negyed), 67 százalékkal kisebb volt a kockázata a Parkinson-kór kifejlődésének, mint azoknál az embereknél, akik az alsó negyedbe tartoztak, azaz akiknél a legalacsonyabb volt a vitamin koncentrációja.

 

Egy másik kutatásban brit, olasz és amerikai szakemberek 850, 65 évesnél idősebb olasz bevonásával vizsgálták a D-vitamin szintje és a szellemi hanyatlás közötti összefüggést. Megállapították, hogy a súlyosan D-vitamin hiányos embereknél 60 százalékkal nagyobb volt a szellemi hanyatlás kialakulásának kockázata. Eredményeiket az Archives of Internal Medicine (Belgyógyászati szemle) című szakfolyóiratban tették közzé.


A szervezet D-vitaminnal való ellátottságában elsődleges szerepe van a napfénynek, illetve néhány étellel - például olajos halakkal - is hozzájuthatunk. Korábbi kutatások már kapcsolatot találtak a D-vitamin hiánya és egyes ráktípusok kialakulása, valamint a szívbetegségek és a 2-es típusú diabétesz előfordulása között.

 

Forrás: www.lifenetwork.hu

feltöltve: 2010-07-19 vissza
   
D vitamin mérés
D Vitamin szint mérés Budapesten

© Minden jog fenntartva! dvitamin.hu 2010.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!