D vitamin egészségügyi hatásai: A legjobb mód, hogy fittek legyünk

A D vitamin számos funkciót lát el a szervezetben: ellátja a vér kalcium és foszfor szintjét, segíti a kalcium felszívódását a szervezetben és a vitamin elengedhetetlen a csontok szilárdságáért.

Szakértők szerint a D vitamin létfontosságú lehet a betegségek elleni harcban.

A D vitamin hiánnyal kapcsolatba hozható számos betegség, például szívbetegségek, rák, a cukorbetegség, autoimmun betegségek, autizmus és depresszió. Sok orvos, többek között Dr. Joseph Mercola szerint a D vitamin pótlása hatást gyakorol az egészségre.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a klinikai vizsgálatok még nem zárultak le, így a vitamin bevitelre figyelni kell elkerülve a túladagolást, mivel az zsírban oldódik.

Egy biztos, a jelenlegi ajánlások szerinti napi mennyiség emelkedni fog. Becslések szerint az emberek közel 50 %-a D vitamin hiányos, főleg a hideg vagy esős éghajlati övben.

Az orvosok, köztük Dr. Mehmet Oz és Andrew Weil is támogatja, hogy a vitaminbevitelt emelni kell 1000 NE (nemzetközi egységre) a jelenlegi 400-600 NE-ről.

A D vitamin fő forrása a napfény. Napi 15 perc napozás, ami a végtagokat éri, elegendő lehet, hogy megakadályozza a vitaminhiányt.

Északi éghajlaton, mint Chicagoban, nehézkes elegendő napsugárzáshoz jutni. A sötét bőrszín, az esős éghajlat, az elhízás és az idősebbek szervezetében napfény hatására nehezebben szintetizálódik D vitamin.

Más természetes forrása lehet a vitaminnak a lazac, a szardínia, a rák és a tonhal, valamint a dúsított tej.

Azok számára, akik esős, hideg éghajlaton élnek, ajánlott a vitamin pótlása. A legtöbb multivitamin tartalmaz D vitamint, némelyik többet is mint az ajánlott napi bevitel.

Bár a csukamájolaj jelentős D vitamin forrás lehet, a legújabb kutatások szerint a magas A vitamin szint gyengítheti a D vitamin hasznosulását.

A magas D vitamin szint káros hatással lehet a szervezetre, mérgezést okozhat. A kutatások zajlanak, de az ajánlások felső határa nem haladhatja meg a 2000 NE (nemzetközi egységet)

 

Forrás: www.examiner.com

feltöltve: 2010-05-28 vissza
   
D vitamin mérés
D Vitamin szint mérés Budapesten

© Minden jog fenntartva! dvitamin.hu 2010.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!