Több D-vitamint és kalciumot kell fogyasztani egy új ajánlás szerint

A korábbi ajánlásoknál több D-vitamint és kalciumot kell bevinni az emberi szervezetbe egy átfogó vizsgálat szerint, amelyet az amerikai és a kanadai kormány rendelt meg. Ezekre a tápanyagokra a csontok és izmok fejlődése, egészségük megőrzése miatt van szükség. Az amerikai ajánlás figyelmeztetés a magyarok számára is, akik a kutatások szerint sem D-vitaminból, sem kalciumból nem fogyasztunk eleget.

Az elmúlt tíz évben olyan sok egymásnak ellentmondó eredmény jelent meg a D-vitamin- és kalciumbevitellel kapcsolatban, hogy az amerikai és a kanadai kormány felkérte az amerikai Orvostudományi Intézetet (Institute of Medicine, IOM): vizsgálja felül a lakosság napi szükségletét. Az intézet kedden ismertetett tanulmányában megállapítja: a korábbi kutatási eredmények alapján minden kétséget kizáróan továbbra is csak az jelenthető ki, hogy a D-vitamin és a kalcium a csontok és izmok fejlődése, működése, egészségük megőrzése szempontjából kulcsfontosságú.

Mindkét tápanyag hiánya szerepet játszik a csontritkulásban és időseknél az izomerő csökkenésében, és az ezzel összefüggő esések, törések bekövetkeztében.

Az elmúlt években számos olyan tanulmány született, amelyek a D-vitamin-bevitel növelését javasolták, mivel ezt hasznosnak vélték a daganatos betegségek megelőzésében, valamint a magasvérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az immunbetegségek kockázatának csökkentésében, továbbá az idegrendszer egészségének megőrzése szempontjából. Bár ezek a vizsgálatok a D-vitamin sokkal szélesebb szerepére utalnak az egészségmegőrzésben, eredményeiket még meg kell erősíteni.

Az új D-vitamin ajánlás

A D-vitamin-bevitel ajánlott mennyiségének meghatározása bonyolultabb folyamat, hiszen nemcsak táplálékon keresztül vesszük fel, hanem napsugárzás hatására is keletkezik a bőrben. Mivel az, hogy ki mennyi napfényhez jut, életvitele és lakóhelye földrajzi szélességének kérdése, az intézet minimális napsugárzást feltételezve határozta meg a napi ajánlott D-vitamin-bevitelt.

Felnőtt embernek napi 600 Nemzetközi Egység (600 NE, ez 15 mikrogrammnak felel meg) bevitelt ajánlanak, szemben a korábbi 400 NE-vel (10 mikrogramm). 71 év felett viszont az új ajánlás napi 800 NE (20 mikrogramm).

A D-vitamin-bevitel biztonságos felső határa 1 és 3 éves kor között 2500 NE (62,5 mikrogramm), 4 és 8 év között 3000 NE (75 mikrogramm), a többi korosztály esetében pedig 4000 NE (100 mikrogramm) naponta.

Miben található D-vitamin?

Élelmiszereink közül a tengeri halakban, a tojásban, a májban, a halolajban és a tejtermékekben található meg a D-vitamin egyik típusa, a D3-vitamin. Sajnos, mi magyarok amúgy is keveset eszünk halból, tengerihal-fogyasztásunk pedig végképp elenyésző, így nem csoda, hogy a vitaminból sokan kevesebbet fogyasztanak a szükséges mennyiségnél. Ahhoz ugyanis, hogy tojásból fedezzük napi D-vitamin szükségletünket, legalább 16-18-at kéne naponta megenni belőle, viszont a túl sok tojás fogyasztása a koleszterinbevitel szempontjából nem előnyös.

Nyáron még nem is olyan nagy probléma, ha táplálékunk nem fedezi a szükséges bevitelt, hiszen napozással könnyen pótolhatjuk a szükséges D-vitamint. A D3 vitamin ugyanis a bőrben lévő előanyagokból napsugárzás hatására is keletkezik.

 

Forrás: Origo.hu

feltöltve: 2010-12-01 vissza
   
D vitamin mérés
D Vitamin szint mérés Budapesten

© Minden jog fenntartva! dvitamin.hu 2010.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!