A D-vitamin hiánya miatt lehet gyakoribb a feketék közt a magas vérnyomás

A gyakoribb D-vitamin hiány állhat annak hátterében, hogy a magasvérnyomás-betegség nagyobb arányban jelentkezik a feketék körében, mint a fehérek között - idézte amerikai kutatók megállapítását kedden a Science Daily című tudományos portál.

A Rochesteri Egyetem orvosi központjának kutatói úgy vélik, hogy a sötétebb bőrben termelődő kevesebb D-vitamin összefüggésbe hozható azzal, hogy a feketék között gyakoribb a magas vérnyomás.

A vizsgálatban egy 2001 és 2006 között készült felmérés adatait elemezték, melybe 2 ezer fekete és 5100 fehér, húsz év fölötti felnőttet vontak be.

A vérükben mért D-vitamin szintje alapján öt csoportra osztották a résztvevőket. A legalacsonyabb vitaminszintű ötödbe a feketék 61 és a fehérek 11 százaléka került, míg a legmagasabb vitaminszintű csoportba a feketéknek csupán 2, míg a fehéreknek 25 százaléka jutott.

A kutatók szerint a D-vitamin koncentrációjában lévő különbség lehet az egyik oka annak a korábbi tanulmányokban megállapított ténynek, hogy a feketéknél gyakoribb a magas vérnyomás. A tanulmányt a Journal of General Internal Medicine című szaklapban ismertették részletesen.

 

Forrás: Index.hu

feltöltve: 2011-05-04 vissza
   
D vitamin mérés
D Vitamin szint mérés Budapesten

© Minden jog fenntartva! dvitamin.hu 2010.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!