Veszélyben forognak a kendős arab nők!

Ausztrál tudósok szerint azok a nők, akik vallási vagy kulturális okokból kendővel takarják el arcukat, nem jutnak hozzá a szükséges D-vitamin-mennyiséghez.

A D-vitamin elengedhetetlen az egészséges csontrendszer fenntartásához, és mivel legfőbb forrása a napfény, érthető, hogy a magukat kendővel elfedő nők miért nem jutnak hozzá megfelelő mennyiségben – számolt be a felismerésről a Medipress.

A Westemad Gyermekkórház tudósai 149 észak-afrikai résztvevő segítségével vizsgálták a D-vitamin-hiány okait és következményeit. Bár a D-vitamin-hiány könnyen megelőzhető és kezelhető, egyes kulturális és vallási régiókban nagy gondot okozhat a csontlágyulás, ami a D-vitamin hiányának egyik leggyakoribb tünete.

A kevésbé súlyos D-vitamin deficiencia csont- és izomfájdalmakat, izomsorvadást, valamint csontritkulást, görcsöket és motoros zavarokat okozhat.

A vizsgált résztvevők mindegyikénél észlelhetők voltak a D-vitamin-hiány tünetei, amelyek három hónapos napfénykezelés hatására sem tűntek el teljesen. Ezért a kutatók a magukat elfedő, illetve sötét bőrű nőknek a vitamin-kiegészítők fogyasztását javasolják. Az ajánlott adag napi 400 egység.

 

Forrás: www.otvenentul.hu

feltöltve: 2011-06-14 vissza
   
D vitamin mérés
D Vitamin szint mérés Budapesten

© Minden jog fenntartva! dvitamin.hu 2010.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!