Mennyi D-vitamint kapunk a naptól?

Kíváncsi vagy mennyi D-vitamin termelődik a szervezetedben a napsugarak hatására és milyen meghatározó szerepet tölt be? A D-vitamin vagy kalciferol egy zsíroldékony vitamin, amelynek tartós hiánya komoly egészségügyi problémákhoz vezethet - gyermekek esetében angolkórt, felnőttek és kismamák esetében pedig csontlágyulást okozhat.

A D-vitamin előállítása

A D-vitamin meghatározó szerepet játszik a szervezetben, tartós hiánya pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

A D-vitamin szinten tartásának természetes forrásai kisebb mértékben az egyes élelmiszerek, nagyobb mértékben pedig a napsugárzás. Ez a vitamin az ultraibolya sugárzás (UV-B) következtében képződik a szervezetben, ezért rendszeres napozással elengedhetetlen gondoskodni a megfelelő szinten tartásról.

Természetesen nem kell órákig, megfelelően magas faktorszámú napvédő készítmények nélkül napozni, elegendő csupán a reggeli vagy esti órákban hetente pár alkalommal 10-20 percig a napon tartózkodni. A napozás ideje természetesen függ a évszaktól is. A borús, téli hónapok alatt különféle élelmiszerek és étrend-kiegészítők, esetleg ésszerűen alkalmazott mesterséges napfény által tudod biztosítani a megfelelő D-vitamin szükségletet.

Ha a bőrfelületed legalább 20 százalékát naponta 10-15 percig napoztatod, nem fogsz D-vitamin hiányban szenvedni. Mivel a nap káros sugarai növelik a bőrrák és egyéb bőrbetegségek kialakulásának a kockázatát, a napon való tartózkodás alkalmával midig legyél körültekintő, és ne a déli órákat válaszd a D-vitaminnal való feltöltődésre.

A vastag felhőréteg, az ablaküveg  és a városokban gyakori szennyezett levegő elnyeli és tompítja az ultraibolya UVB sugárzást, így kevesebb D-vitamin tud keletkezni a bőrben. Ennek következtében más forrásokból célszerű megoldani a D-vitamin pótlását.

D-vitamin hiány

A D-vitamin hiány következtében a vér kalcium- és foszfát-szintje csökken, mivel ezek felszívódásához és beépüléséhez nélkülözhetetlen ez a vitamin.

A gyermekek és csecsemők esetében angolkór (rachitis), még a felnőttek esetében csontlágyulás (osteomalacia) és izomgörcs alakul ki a D-vitamin hiány következtében. A tartós D-vitamin elégtelenség fontos szerepet játszik a csontritkulás kialakulásában is.

Az angolkór vagy a csontlágyulás a kellemetlen tünetek (izomgörcsök, csontok deformálódása), röntgenfelvétel vagy vérvizsgálat alapján diagnosztizálható.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a megfelelő mennyiségű D-vitamin hozzájárul a magas vérnyomás, a rák egyes formái és némely autoimmun betegség (sclerosis multiplex) kockázatának csökkentéséhez is.

 

Forrás: csaladivilag.hu

feltöltve: 2011-06-17 vissza
   
D vitamin mérés
D Vitamin szint mérés Budapesten

© Minden jog fenntartva! dvitamin.hu 2010.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!