SRF Sajtóközlemény - A napsütés és a D-vitaminban gazdag táplálkozás akár 43 százalékkal csökkenheti a mellrák kockázatát

Egy 70 000 nő körében végzett tanulmány igazolta: az elegendő UVB-sugárdózis döntő fontosságú, a táplálkozás vagy táplálék-kiegészítők fogyasztása csupán támogató szerepet játszik.

A napon való rendszeres tartózkodás és a D-vitaminban gazdag táplálkozás 32-43 százalékkal csökkenti a mellrákos megbetegedések kockázatát. A döntő szerepet a megfelelő mennyiségű UVB-sugárzás játssza. A D-vitaminban gazdag táplálkozás – például hal, tejtermékek, tojás és bizonyos olajfajták – vagy a táplálék-kiegészítők fogyasztása támogathatja ugyan a napsugárzás hatását, ennek ellenére egymagában alig van hatással a mellrákos megbetegedés kialakulására és lefolyására. Erre az eredményre jutottak a francia Nemzeti Egészségügyi Kutatóintézet (Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale [INSRM]) kutatói Párizsban egy, a Cancer Epidemiol Biomarkers” című szakmai publikációban megjelentetett felmérés során.

A tudósok a tíz évig tartó kutatás során körülbelül 70 000 nőt figyeltek meg, és ezen időszak alatt 2871 mellrákos esetet diagnosztizáltak. Eszerint azoknál a nőknél, akik napsütésben gazdag területeken, mint például Provence tartományban élnek, és D-vitaminban gazdag táplálkozást folytatnak, sokkal alacsonyabb a mellrák kockázata, mint azoknál a nőknél, akik kevesebbet tartózkodnak a napon, kevésbé napsütéses területeken élnek, és kevesebb D-vitamint vesznek magukhoz a táplálkozás vagy a táplálék-kiegészítők fogyasztása során.

A kutatócsoport következtetése szerint: „Fontos a napsütésen és a táplálkozáson keresztül bevitt magas arányú D-vitamin dózis ahhoz, hogy megfelelő védőhatást érhessünk el a mellrák ellen. Ez az érték azonban az északi országokban élő nőknél nagyon nehezen érhető el, mivel ott a napsugárzás nem elég erős az elegendő D-vitamin ellátás biztosításához”.

A tudósok magyarázata alapján a menopauza után még nehezebb elérni a napsugárzás és a D-vitaminban gazdag táplálkozás kombinálásának védő hatását.

 

A Sunlight Research Forum (SRF) hollandiai székhelyű non-profit szervezet. Célja a mérsékelt UV-sugárzás emberre gyakorolt hatásáról szóló legújabb egészségügyi és tudományos ismeretek széles körben való közzététele.

 

Referencia:

Pierre Engel, Guy Fagherazzi, Sylvie Mesrine, Marie-Christine Boutron-Ruault, Francoise Clavel-Chapelonet: „Joint Effects of Dietary Vitamin D and Sun Exposure on Breast Cancer Risk: Results from the French E3N Cohort”; in: Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2011;20:187-198. Published Online First December 2, 2010

 

Forrás: www.sunlightresearchforum.eu

 

feltöltve: 2011-06-20 vissza
   
D vitamin mérés
D Vitamin szint mérés Budapesten

© Minden jog fenntartva! dvitamin.hu 2010.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!