A déli napfény megelőzi a rákot

Egy új egészségügyi javaslat szerint rövid ideig délben kell a napra menni, naptej nélkül, hogy pótoljuk a D-vitamint szervezetünkbe.

Hét szervezet is tanácsolja egybehangzóan a D-vitamin-utánpótlást, melyet a szervezet a természetes napfényből vesz magához. Ez a vitamin erősíti a csontokat, megelőzi a csontritkulást. Az útmutatásra azért volt szükség, mert a bőrráktól való félelem miatt az emberek már túlzott óvatossággal kezelik a napfényt.

Az Egyesült Királyság Rákkutató Intézete és a Nemzeti Oszteoporózis Társaság azok közé a szervezetek közé tartoznak, melyek egyetértenek abban, hogy a ?gyakori rövid idejű? tartózkodás a nyári napon hetente több alkalommal egészséges. A szakértők most azt állítják, hogy hasznos kimenni a déli tűző napsütésbe, feltéve, ha az ember rendesen felöltözik és bekeni magát naptejjel a leégés ellen. Rona Mackie professzor a Brit Bőrgyógyász Szövetségtől elmondta:

?Nem ideális a magas faktorszámú fényvédő krémek folytonos használata, legalábbis a D-vitamin szempontjából. Még Ausztrália is változtatott az ezzel kapcsolatos véleményén. Olyan térképeket adnak ki, melyen látható, Ausztrália mely részein nincs szükség napfényvédelemre az év bizonyos időszakaiban. A napfénnyel kapcsolatban egy csomó nagyon negatív vélemény hangzott el. Nagy-Britanniában nem olyan tragikusan erős a napfény, csak elvétve jelenthet veszélyt. Annyiban változott a gyakorlat, hogy szerintünk hetente többször tíz-tizenöt perc a napon megfelelő D-vitamin mennyiséget biztosít és a ráktól is megvéd.? ? mondta.

Hivatalos ajánlásban máris szerepel a terhes nők és öt év alatti gyermekek számára a D-vitamin pótlása. A csatlakozó nyilatkozatot kiadó szakemberek szerint viszont az édesanyákat gyakran nem tájékoztatják az ajánlásokkal kapcsolatban, ezért érdemes konzultálniuk a háziorvosukkal. A téli vitaminpótlás megoldható trópusi üdüléssel, vagy olajos hal, máj vagy dúsított margarin fogyasztásával.

Az Egyesült Királyság Rákkutató Intézetének vezetője, Peter Johnson professzor elmondta: ?A megfelelő táplálkozással és elegendő napfénnyel minimálisra csökkenthető a rák kialakulásának kockázata a brit lakosság nagy részénél. A D-vitamin és a rák összefüggése rendkívül összetett. A bélrák esetében van rá a legtöbb bizonyíték, hogy a D-vitamin alacsony szintje összefügg a daganat kialakulásával, de ez nem jelenti azt, hogy a vitaminhiány okozza a betegséget. Valószínűleg nem ez a fő rákkeltő tényező.?

A közösen kiadott nyilatkozat olyan kérdéseket is felvetett a D-vitaminnal kapcsolatban, melyek további kutatásokat tesznek szükségessé. Többek között megállapításra vár a D-vitamin optimális szintje, és az étkezési forrásainak részletezése.

 

Forrás: napidoktor.hu

feltöltve: 2011-01-07 vissza
   
D vitamin mérés
D Vitamin szint mérés Budapesten

© Minden jog fenntartva! dvitamin.hu 2010.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!