Esésektől, törésektől védi az időseket a D-vitamin

Fokozottan ügyelniük kell az időseknek a D-vitaminpótlásra.

Ez a vitamin ugyanis nagyon fontos az izmok és a csontsűrűség szempontjából, védelmet nyújthat az esések és a csonttörés ellen. A Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány legújabb ajánlása szerint a nyugdíjas korosztálynak ezért naponta 800-1000 nemzetközi egységnyi (IE) D-vitamint kell bevennie, amely mintegy 20-25 mikrogrammnak felel meg.

Az orvosok az Osteoporosis International című szaklapban megjelent tanulmányukban a túlsúlyban, csontritkulásban, abszorpciós problémákban szenvedőknek, illetve azoknak, akiknek kevés a kapcsolatuk a napfénnyel, dupla mennyiséget ajánlanak.

Egy márciusban közölt friss kutatási eredmény szerint az európai lakosságnak legalább fele D-vitaminhiányban szenved, holott ez a szerves vegyület nemcsak a csontritkulás, hanem az érrendszeri megbetegedések, immunműködési problémák, a szklerózis multiplex, az I-es és II-es típusú cukorbetegség, a tbc és számos rákos megbetegedés megelőzésében is szerepet játszik.

A legújabb tanulmányok az asztmát és az allergiát is összefüggésbe hozzák a D-vitaminhiánnyal.

A D-vitamin elsősorban akkor keletkezik, amikor a test UV-sugarakkal lép kapcsolatba, de kapható étrend-kiegészítőként is és megtalálható néhány élelmiszerben, például a zsírban gazdag halban.

Forrás: www.weborvos.hu

feltöltve: 2010-06-21 vissza
   
D vitamin mérés
D Vitamin szint mérés Budapesten

© Minden jog fenntartva! dvitamin.hu 2010.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!