A D-vitamin csökkentheti a melanoma kockázatát

A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban ismertetett tanulmányhoz 36 ezer, 50 és 79 év közötti amerikai nő egészségügyi adatait elemezték.

A nők fele étrend-kiegészítőként naponta 1000 milligramm kalciumot és 400 nemzetközi egységnek megfelelő D3-vitamint szedett, míg a vizsgálatba bevont nők másik fele placebót kapott.

Az átlagosan hétéves követés során mindkét csoportban nagyjából 1700 bőrrákos eset fordult elő, ebben tehát nem találtak különbséget a kutatók.

Eltérés mutatkozott azonban a melanomával diagnosztizáltak számában: 82 nő a vitamint szedők csoportjában és 94 nő a placebót szedők körében. Még nagyobb volt a különbség, amikor azt nézték meg, hogy a korábban más típusú bőrrákkal már kezeltek között milyen arányban bukkant fel a melanoma. Az első - vitaminos - alcsoportban tíz, míg a második - placebós - alcsoportban 24, korábban más bőrrákkal diagnosztizált nőnél alakult ki melanoma.

A Stanford Egyetem munkatársai - élükön Jean Tang kutatásvezetővel - tanulmányukban hangsúlyozták, hogy a kis számok miatt az eredmény csupán valószínűsíti az összefüggést, ám normál adag D-vitamin és kalcium étrend-kiegészítő szedése ésszerűnek és ártalmatlannak látszik az érintett, magasabb melanoma-kockázattal élők körében.

 

Forrás: index.hu

feltöltve: 2011-06-29 vissza
   
D vitamin mérés
D Vitamin szint mérés Budapesten

© Minden jog fenntartva! dvitamin.hu 2010.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!