Kiderült, mi okozta Mozart és Mahler titokzatos halálát

D-vitamin-hiány okozhatta a fiatalon elhunyt Wolfgang Amadeus Mozart és Gustav Mahler halálát.

Wolfgang Amadeus Mozart 1791-ben bekövetkezett halála óta számos feltételezés látott napvilágot, és a mai napig tisztázatlan, vajon szándékos mérgezés vagy valamilyen fertőzés okozta-e a zeneszerző halálát. Habár orvosa "heveny kásahimlő" nevű betegség tüneteit jegyezte fel, Bécs szerte hamar felröppentek a pletykák, miszerint a híres zeneszerzőt riválisa, Antonio Salieri mérgezte meg - amit a gyanusított még a halálos ágyán is tagadott. Ezután a 19. század elején a közvélemény a szabadkőműveseket gyanúsította, miszerint Mozartot páholytársai ölték meg.

Mozart rejtélyes halála ezért a mai napig foglalkoztatja a kutatókat, akik a legújabb tanulmányaik szerint úgy vélik, D-vitamin hiánya okozhatta a híres zeneszerző, sőt, a szintén fiatalon elhunyt Gustav Mahler cseh-osztrák zeneszerző, karmester halálát is. A kutatók szerint ugyanis Mahler szívbelhártya-gyulladását és Mozart betegségét is az úgynevezett Streptococcus baktérium okozta, ami D-vitamin hiányában súlyosbodott.  Egyrészt elfoglalt életformájuk miatt, másrészt a téli szürke, borús időjárás miatt valószínűleg esélyük sem volt, hogy napfényre menjenek és vele együtt D-vitaminhoz jussanak. A D-vitamin pedig a kutatók szerint hatékonyan lett volna képes fölvenni a harcot a bakteriális fertőzéssel szemben.

A kutatások egyébként arra is rámutattak, hogy a D-vitamin emellett csökkenti a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az autoimmun, valamint a neurológiai és neuromuszkuláris betegségek kialakulásának esélyét is.

 

Forrás: Life.hu

feltöltve: 2011-07-08 vissza
   
D vitamin mérés
D Vitamin szint mérés Budapesten

© Minden jog fenntartva! dvitamin.hu 2010.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!