Így csökkenti a D-vitamin a cukorbetegség kockázatát

A D-vitamin étrend-kiegészítő csökkenti a 2-es típusú, felnőttkori cukorbetegség kockázatát azáltal, hogy javítja az inzulint termelő sejtek működését - állapították meg amerikai kutatók.

A 2-es típusú diabétesz akkor alakul ki, amikor a szervezet inzulinválasza romlik, emiatt magas lesz a vércukorszint, hiszen a glükózt az inzulin távolítja el a vérből, és raktározza el a májban, valamint az izmokban. Az inzulint a hasnyálmirigy béta-sejtjei termelik.

Anastassios Pittas, a bostoni Tufts Egyetem orvosi központjának endokrinológusa csoportjával 92, cukorbetegséget megelőző állapotban lévő embert vont be vizsgálatába. A résztvevők vagy D3 kiegészítőt kaptak, vagy kalciumot, vagy mindkettőt, illetve placebót. Négy hónap elteltével tesztelték az önkénteseknél a diabétesz kockázatát jelző paramétereket, így a vércukorszintet és a béta-sejtek működését is.

A kutatók úgy találták, hogy a D-vitamin határozottan javította a béta-sejtek funkcióját, a kalcium azonban nem volt hatással működésére sem önmagában, sem a vitaminnal kombinálva. A D-vitaminra vonatkozó korábbi tanulmányok vegyes eredményeket hoztak azzal kapcsolatban, hogy segít-e a diabétesz megelőzésében.

A mostani eredményeket az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertették.

 

Forrás: Magyarorszagon.hu

feltöltve: 2011-07-14 vissza
   
D vitamin mérés
D Vitamin szint mérés Budapesten

© Minden jog fenntartva! dvitamin.hu 2010.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!