A napfény csökkenti a mellrák kockázatát (SRF sajtóközlemény)

Az utóbbi néhány évben tanulmányok sora vette górcső alá a napsütés és a rák kockázata közötti kapcsolatot. A legfrissebb ilyen jellegű tanulmányt egy Elisabete Weiderpass professzorasszony által vezetett kutatócsoport végezte el a svédországi Karolinska Institutban.

A tanulmányban a kutatók 49 261 30 és 49 év közötti nőt figyeltek meg 15 éven keresztül 1991/92-től kezdve. Az eredmények azt mutatták, hogy a szoláriumot használó nők esetében a mellrák kockázata 44%-kal csökkent. Ezzel a svéd kutatók egy hasonló témájú francia tanulmány eredményeit is igazolták, amelyben 10 000 megfigyelt nő esetében 43%-os csökkenést tapasztaltak a mellrák kockázatában.

A tanulmány nem talált semmilyen összefüggést a 10 és 39 év közötti korcsoportban az összes napsütésnek kitett órák száma (az üdülések alatt és a szoláriumban) és a rák kockázata között. Annyi azonban bizonyos, hogy évente egy hetes napozós vakáció fordított arányban állt a rák 30%-os teljes kockázatával azokkal a nőkkel összehasonlítva, akik soha nem töltötték a szabadságukat napfényes helyen.

„Ez a tanulmány azt mutatja, hogy az UV fény pozitív hatással van a rák általános kockázatára”, mondta Ad Brand a Sunlight Research Forum (SRF) munkatársa. „Az is érdekes eredmény, hogy a szolárium használata szemmel láthatóan csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Emiatt mérsékelt napozásra biztatjuk a nőket, mindemellett nagyon fontosnak tartjuk kiemelni, hogy ügyeljenek arra, hogy elkerüljék a napégést”.

A Sunlight Research Forum (SRF) egy hollandiai székhelyű non-profit szervezet. Célja, hogy a mérsékelt UV sugarak emberekre mért hatásával kapcsolatos legújabb orvosi és tudományos kutatások eredményeit a nagyközönség számára is elérhetővé tegye.

 

Média kapcsolat:

Ad Brand

Sunlight Research Forum (SRF)

Tel: +31 (0) 651 358 180

info@sunlightresearchforum.eu / www.sunlightresearchforum.eu

 

Forrás:

1) Prospective Study of UV Exposure and Cancer Incidence Among Swedish Women

(Előretekintő tanulmány az UV-kitettség és a rák előfordulásának gyakorisága közötti kapcsolatról svéd nők körében. )

Ling Yang, Marit B. Veierød, Sven Sandin, Hans-Olov Adami, and Elisabete Weiderpass - Department of Medical Epidemiology and Biostatistics, Karolinska Institutet, Stockholm, Svédország, 2013. Március 25, American Association for Cancer Research DOI: 10.1158/1055-9965.EPI-11-0071

 

2) Joint Effects of Dietary Vitamin D and Sun Exposure on Breast Cancer Risk: Results from the French E3N Cohort

(Az elfogyasztott D-vitamin és a napfény közös hatása a mellrák kialakulásának kockázatára: A francia E3N kohortból származó eredmények.)

Pierre Engel, Guy Fagherazzi, Sylvie Mesrine, és mtsai. 2011;20:187-198. Első online publikáció: 2010. december 2. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev

feltöltve: 2013-05-03 vissza
   
D vitamin mérés
D Vitamin szint mérés Budapesten

© Minden jog fenntartva! dvitamin.hu 2010.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!