A D-vitamin segíthet a bélrákosokon

Az edinburghi kutatók tanulmánya az első, amely a természetes úton, a napozással, illetve a táplálkozással a szervezetbe kerülő D-vitamin-szint hatását vizsgálta a bélrákos emberek túlélési esélyeivel kapcsolatban. A kutatók hangsúlyozták, hogy miközben eredményeik ígéretesek, azokat egy megfigyeléses vizsgálatból szűrték le. További alaposan előkészített, véletlenszerű klinikai kísérletekre van szükség annak megerősítésére, hogy a D-vitamin-pótlás hasznos-e a bélrákos páciensek túlélési esélyeinek javításában.

A kutatók közel 1600, bélrákműtéten átesett páciens vérmintáit vizsgálták meg. A D-vitamin áldásos hatását leginkább a betegség második fázisában szenvedő pácienseknél tapasztalták, akiknek daganata nagy volt ugyan, de a rákos sejtek még nem terjedtek szét a szervezetben.

 

A vizsgálat szerint a legnagyobb D-vitamin-szintű betegek háromnegyede az operációt követő ötödik év végén még életben volt, míg akiknek a vérében a legalacsonyabb D-vitamin szintet mérték, azoknak kevesebb mint kétharmada élt addig. Az eredmények azt mutatják, hogy a D-vitamin kapcsolatba hozható a rák túlélési esélyeinek javulásával, bár a kettő közötti összefüggés természete egyelőre nem tisztázott.  A tanulmány a Journal of Clinical Oncology című tudományos folyóiratban jelent meg.

Forrás: index.hu

feltöltve: 2014-07-10 vissza
   
D vitamin mérés
D Vitamin szint mérés Budapesten

© Minden jog fenntartva! dvitamin.hu 2010.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!