A D-vitamin az egészség egyik forrása

Az optimalizált D-vitamin szint csökkenti a megbetegedések kockázatát, és tehermentesíti az egészségügyi költségvetést.

Vérünk átlagos D-vitamin szintjének 20-ról 40 – 60 nanogramm/ml (ng/ml) értékre növelése akár 50 százalékkal csökkentené a kockázatát, hogy súlyos betegségekben, többek között a számos rákfajta valamelyikében, szív- és keringési megbetegedésekben, diabéteszben, bakteriális és vírusfertőzésekben, autoimmun betegségekben, csontritkulásban, demenciában és szívelégtelenségben szenvedjünk.

Ezenkívül e betegségeknél a halálozási arány is visszaesne 23 százalékkal. Erre a Hollandiára vonatkozó eredményre jut William B. Grant, aki a D-vitamin kutatás világszerte egyik legelismertebb szakértője, a Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology c. szakfolyóiratban publikált tanulmányában.

Egy hasonlóan alátámasztott vizsgálatban, amely Németországra vonatkozik, Armin Zittermann, az Észak-Rajna-Vesztfáliai Szív- és Diabétesz-centrumban működő Szívsebészeti Tanulmányi Központ vezetője kifejti, hogy a német egészségügyi költségvetést akár 37,5 milliárddal lehetne csökkenteni, ha a lakosságot ellátnák elegendő mennyiségű D-vitaminnal.Napozzon és egyen rendesen a D-vitaminhiányos „Meglepő, hogy az optimalizált D-vitamin ellátás pozitív hatásairól szóló számos tudományos bizonyíték milyen kevéssé jelenik meg a hivatalos részről rendelkezésre bocsátott tájékoztató ajánlatban az egészségügy területén” – kritizálja Grant a tömegtájékoztatási politikát, tanulmány eredményeinek tükrében. A tudós továbbá azt javasolja, hogy az európai államok úgy fejlesszék tovább az étrendkiegészítő készítményekre vonatkozó irányelveiket, hogy azok magasabb D-vitamin tartalmat engedjenek meg. Ráadásul Grant az emberi D-vitamin szükséglet fedezésére mértéktartó napozást javasol a szabadban vagy szoláriumban.

A kutatás aktuális állása alapján, William B. Grant tanulmányában Hollandia példáján határozza meg a megnövelt D-vitamin ellátás megbetegedési és halálozási kockázatra gyakorolt hatásait. Egy átlagosan 40 – 60 nanogramm / ml vér (40 – 60 ng/ml) D-vitamin szint számít olyan értéknek a tudományban, amelytől felfelé a D-vitamin megfelelően ki tudja fejteni a hatását. A D-vitamin az UV-sugárzás serkentő hatása révén 90 százalékban a bőrön keresztül képződik.

 

Forrás: http://www.napidoktor.hu

feltöltve: 2010-06-23 vissza
   
D vitamin mérés
D Vitamin szint mérés Budapesten

© Minden jog fenntartva! dvitamin.hu 2010.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!